Despre

Home / Despre

Ce este Ceata si ce sunt cetasii ?

Ceata este o initiativa a Comitetului tinerilor de la Biserica Sfantul Spiridon nou din Bucuresti.

Scopul Cetei este de a oferi o forma de dezvoltare si de educatie non-formala, in care cetasii cresc duhovniceste impreuna, cunosc natura si istoria Romaniei in mod nemijlocit si isi dezvolta o serie de abilitati practice.

Cetasii sunt tineri cu varste cuprinse intre 10 si 18 ani, crestin-ortodocsi, care doresc sa creasca duhovniceste impreuna, sa cunoasca nemijlocit patrimoniul natural si cultural al Romaniei si sa isi dezvolte o serie de abilitati practice.

Cetas sau cercetas ? Care este diferenta ?

Intre cetasi si cercetasi exista asemanari de forma, dar nu de esenta.

Formal cetasii intreprind activitati similare celor cercetasesti (tabere, excursii in natura, jocuri de orientare). Sunt insa mai multe deosebiri esentiale intre cetasi si cercetasi.

Cetasii sunt tineri crestin-ortodocsi, in vreme ce cercetasii pot fi tineri de orice credinta sau confesiune.

Cetasii nu au o uniforma si nici insemne distincte. Cercetasii au o uniforma si insemne distincte.

Cetasii nu au o organizare de tip cazon (militar). Cercetașii au o forma de organizare cvasi-militară (grupe, patrule) si o ierarhie bine stabilita.

Istoricul cetasilor este foarte recent – Ceata a fost infiintata in mai 2015, ca o initiativa locala. Cercetasii au o istorie de peste un secol, sunt de cele mai multe ori afiliati la Organizatia Mondiala a Miscarii Cercetasesti si  se revendica de la lordul Robert Stephenson Smyth Baden Powell, cel care a pus bazele cercetasiei, la inceputul secolului XX.

Simbolistica Cetei este minimala, putinele elemente simbolice fiind legate de valorile Evangheliei. Simbolistica cercetasilor este relativ bogata, avand legatura cu istoricul dezvoltarii miscarii cercetasesti, cu viata intemeietorului (lordul Baden-Powell) sau cu natura (crinul cu trei petale si doua stele cu cinci colturi, salutul cu mana stanga, salutul la frunte cu trei degete drepte si degetul mic si cel mare unite).

Tinerii ce doresc sa devina cetasi, devin cetasi prin participarea la activitatile Cetei, fara niciun fel de examen si fara a primi vreun insemn distinct. Tinerii care doresc sa devina cercetasi sunt intai aspiranti, apoi printr-un proces de pregatire si ca urmare a sustinerii unui examen si depunerii unui juramant cercetasesc primesc cravata si devin cercetasi deplini. Pot urma apoi diverse grade si functii (sef de patrula, sef de grupa etc.). La cetasi nu exista organizare cazona, nu exista grade si functii, decat coordonator si cetasi.

Cetasii se implica in activitatile Cetei fara a exista recompense externe, urmand motivatia intrinseca pentru fiecare activitate in parte. Cercetasii se implica in diverse activitati, existand si o serie de motivatii externe sau recompense, precum castigarea unor insigne tematice (o traditie cercetaseasca de peste 100 de ani).