In perioada 4-7 iulie 2019, organizam o mini-tabara de vara a Cetei in partea de sud a Muntilor Grohotisu. Pe parcursul a 4 zile, cetasii vor invata in mod teoretic si practic ce trebuie sa faca pentru a supravietui in natura in conditii de vara. Avandu-i ca instructori pe domnii Eugen Sechila si Samir Mekki – fosti luptatori in Legiunea Straina – si pe dl. ecolog Dorin Pop, cetasii vor invata cum sa campeze in padure, cum sa se orienteze si cum sa se deplaseze in teren in siguranta, cu ce se pot hrani in perioada de vara in zona de deal si munte, gestionarea intalnirii cu carnivore mari si gestionarea altor pericole din zona de munte, masuri de prim-ajutor si multe alte cunostinte si abilitati necesare supravietuirii in natura in conditii de vara.
Programul se îngrijeste atît de însusirea tehnicilor cît si de o sensibilizare asupra mediului înconjurator si a interactiunii noastre cu el, dar mai ales de cultivarea aptitudinilor atît de necesare în formarea personalitatii tinerilor adulti de mîine: curajul, modestia, marinimia, sinceritatea, gustul pentru efort, sensul libertatii si al onoarei, respectul cuvîntului dat, atasamenul fata de familie, credinta stamoseasca si neam.
Programul pe zile este urmatorul :
Ziua 1 (joi, 4 iulie 2019):
9.00 – intalnire in Lunca Mare, in amonte de Cheile Brebu
10.00 – briefing initial, prezentarea obiectivelor si a regulilor taberei, formarea echipelor si a binoamelor, verificarea echipamentului;
11.00 – inceputul deplasarii pe traseul Plaiul Rasei – Valea Rea – Poiana cu mesteceni
13.00 – gustare rece pe Valea Rea
14.30 – continuarea deplasarii spre Poiana cu mesteceni. Prezentarea echipamentului, instalarea bivuacelor, aperitive
19.00 – popota haiduceasca. Foc de tabara si discutii de seara pe seama termodinamicii supravietuirii.
21.00 – Rugaciunea de seara. Ordinele pentru a 2-a zi. Stabilirea pazei de noapte pe binoame.
Ziua 2 (vineri, 5 iulie 2019):
6.30 – desteptarea, igiena de dimineata
7.00 – Rugaciunea de dimineata, apoi ceai / cafea
8.00 – Inviorarea, incalzirea, conditionarea fizica, exercitii si tehnici de autoaparare
9.30 – micul dejun
10.30 – scurta sinteza de topografie si orientare in teren (reamintirea elementelor cursului de topografie din tabara de supravietuire precedenta)
12.00 – inceputul deplasarii pe Plaiul Carabana
14.00 – gasirea alimentelor in ascunzatoare (joc de orientare in teren) – ratia alimentara pentru vineri seara si sambata la amiaza
14.30 – continuarea deplasarii pana la locul de bivuac.
18.30 – sosirea la locul de bivuac si instalarea bivuacului pe binoame. Exercitii de stretching.
19.00 – popota haiduceasca pregatita de cetasi. Foc de tabara si diverse discutii pe teme de interes pentru cetasi.
21.00 – Rugaciunea de seara. Ordinele pentru a 2-a zi. Stabilirea pazei de noapte pe binoame.
Ziua 3 (sambata, 6 iulie 2019):
6.30 – desteptarea, igiena de dimineata
7.00 – Rugaciunea de dimineata, apoi ceai / cafea
7.30 – micul dejun
8.00 – ridicarea bivuacului
8.30 – inceputul deplasarii via varful Nemernicu (Netrebnicu)
12.00 – curs de prim ajutor – rememorare tabara anterioara + exercitii practice
13.30 – reformarea dispozitivului de mars si coborarea pe Plaiul Rasei. Pe parcurs: observarea urmelor de fauna salbatica, invatarea unor specii de plante medicinale, elemente vegetale si animale comestibile, care pot fi utilizate in supravietuire
17.00 – transport spre Pensiunea Domneasca. Cazare, igiena
19.00 – masa de seara la pensiune
21.00 – Rugaciunea de seara. Discutii si debriefing asupra celor invatate de-a lungul taberei.
Ziua 4 (duminica, 7 iulie 2019):
7.00 – desteptarea, igiena de dimineata
7.30 – Rugaciunea de dimineata, apoi ceai / cafea
8.00 – micul dejun (pentru cine alege sa manance inainte de slujba)
8.40 – deplasare pe jos pana la Manastirea Brebu si participarea la Sfanta Liturghie
12.00 – vizitarea Muzeului Casa Domneasca
13.00 – retur la Pensiune. Masa de pranz
15.00 – 16.00 – check-out si retur Bucuresti.
Vom campa in padure, sub foaie de cort, iar cazarea va fi la Pensiunea Domneasca din Brebu (21 locuri) doar pentru 1 noapte: 6 spre 7 iulie. Facilitatile pensiunii sunt: 5 camere de 2 locuri cu baie proprie si balcon, 3 camere cu 3 locuri cu baie proprie si balcon, sala de mese, gradina, foisor. Pensiunea va fi rezervata integral pentru Ceata pentru cele 2 zile (6 si 7 iulie).
Mancarea va fi la pachet pentru micul dejun de joi (4 iulie), iar restul meselor vor fi asigurate de organizatori pe teren. Apoi sambata (6 iulie) vom lua cina la pensiune. Duminica (7 iulie) nu vom manca dimineata (cu exceptia celor care doresc altfel si anunta din timp in formularul de inscriere) si vom avea pranzul asigurat la pensiune. Cetasii vor avea mancare frugala la ei pentru teren (biscuiti, batoane de cereale, sandwichuri, fructe, fructe uscate, susan, miniprajituri etc.). Mesele comandate la Pensiunea Domneasca vor fi: 1 cina (sambata seara, pe data de 6 iulie), 1 mic dejun (duminica, doar pentru cei care opteaza in mod special pentru acest mic dejun in formularul de inscriere) si 1 pranz (duminica, pe 7 iulie).
Transportul va fi organizat cu ajutorul unei firme de profil. Vom inchiria un microbuz de 19+1 locuri la un cost aproximativ de 55 – 60 lei / cetas.
Costul total al taberei de supravietuire in conditii de vara din Muntii Grohotisu este de aproximativ 610 lei / cetas (detalierea costului in formularul de inscriere).
Echipament obligatoriu:
- rucsac de supravietuire (minimum 60 L)
- sac de dormit (temperatura de confort de +5 grade C)
- saltea de izopren / autogonflabila
- 1 sac de plastic de 100 L
- bocanci de munte (impermeabili si care sa tina glezna)
- adidasi (de rezerva si pentru pensiune)
- pantaloni rezistenti, impermeabili (sau varianta de suprapantaloni impermeabili)
- pantaloni de trening, pentru seara si noapte
- geaca impermeabila sau geaca + pelerina de ploaie
- pulover / polar gros
- caciula (pentru noapte) + manusi
- schimburi pentru 4 zile
- 2 recipiente pentru lichide (de cate 1 L)
- carnet de elev
- trusa prim ajutor (plasturi, betadina, antipiretice, analgezice, antidiareeice etc.)
- trusa igiena personala (periuta de dinti, pasta dinti, sapun)
- hrana rece (sandwich-uri, biscuiti, fructe, batoane de cereale, glucoza, fructe confiate, nuci si seminte etc.)
- binoclu (cine are)
- aparat foto (cine are)
- sfoara ceva mai groasa, de 10 m, pentru noduri
- cutit cu lama pliabila (briceag)
- cutit cu lama fixa
- bricheta
- lanterna frontala
- cana metalica + tacamuri de campanie
- sac mic si compact pentru imbracamintea de duminica + 1 prosop
- Echipamentul obligatoriu este… obligatoriu ! Cetasii care nu au acest echipament la ei nu vor fi primiti in tabara, datorita riscurilor aferente.
Pentru inscriere va rugam sa accesati formularul de participare de mai jos. Tabara este dedicata cetasilor cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani (in mod absolut exceptional si in urma unei discutii cu parintii vom putea accepta copii cu varste de 13 ani). Inscrierea poate fi facuta pana cel tarziu pe data de 20 iunie 2019, orele 22.00. Daca doriti sa inscrieti mai multi copii, fiecare copil va fi inscris separat (nu toti pe o singura linie). Vor avea prioritate la inscriere cetasii cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani, cu vechime mai mare si mai multe participari la activ, in cazul in care vor fi mai multi cetasi decat locuri disponibile. In intervalul 21-23 iunie va fi afisata componenta taberei (echipa de 24 de cetasi care va participa in tabara) si veti primi confirmarea inscrierii pe email, impreuna cu factura pentru avans. Pentru validarea inscrierii trebuie achitat avansul de 160 lei (costurile de cazare si transport) in perioada 24 iunie – 30 iunie. Se considera inscrisi doar cetasii inregistrati in formular si pentru care a fost achitat avansul in contul indicat in formularul de inscriere.
In cazul in care cetasi inscrisi nu mai pot participa din motive obiective, va rugam sa ne anuntati prin sms la telefon 0767 757 849 (Dorin Pop), pana cel tarziu miercuri seara – 3 iulie 2019, ora 22.00. Avansul achitat pentru rezervarea pensiunii si pentru transport nu se restituie in cazul retragerii.
Cetasii care nu au fost inscrisi in formularul de participare sau care nu au achitat avansul nu vor putea participa in Tabara de supravietuire in conditii de vara in Muntii Grohotisu. Numarul maxim de participanti cetasi este de 24. Dupa anuntarea componentei echipei de cetasi (21-23 iunie) va fi disponibila o lista de asteptare, pentru cazul in care vor aparea retrageri neasteptate.
Intalnirea de plecare va avea loc in curtea bisericii Sfantul Spiridon nou in data de 4 iulie 2019, la ora 6.45 si vom ajunge la Lunca Mare in jurul orei 9:00, cel tarziu.
Orice detaliu suplimentar pe care il considerati necesar, va rugam sa il solicitati lasand un comentariu in sectiunea de mai jos, in sectiunea Observatii din formularul de inscriere sau contactandu-ne pe e-mail sau telefon.
Va asteptam cu drag !